Navigace

Obsah

ZA JÍDLY JSOU UVEDENY ČÍSELNĚ ALERGENY

Na podrobný seznam všech čtrnácti alergenů  se podívejte zde ke stažení

Odvolání na legislativu :

  • EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
  • ČR – vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin – datum stanoven na 13. 12. 2014

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Seznam a číselné označení potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU

  1. obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj
  8. skořápkové plody a výrobky z něj - jedná se o všechny druhy ořechů
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena (sézam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. měkkýši a výrobky z nich

Značení alergenů je jen informační požadavek.

Zákonné ustanovení určuje :

„Jasně a zřetelně označit“ strávníkům, že je alergenní složka v potravině přítomna, ale nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníka. Tuto skutečnost si musí hlídat každý sám. Jídelna má pouze funkci informační.